7 witte tanden tips - natuurlijke methoden voor wittere tanden

29-02-2024
door Sophie de Wit

Witte tanden zijn een hype. Iedereen kent de Hollywood smile: een stralend witte glimlach met lijnrechte tanden. Een schoon, fris en wit gebit geeft een gezonde uitstraling. Van nature heeft eigenlijk niemand sneeuwwitte witte tanden. Er zit altijd een gele gloed overheen.

Witte tanden, hoe krijg je ze?

Om te begrijpen hoe je witte tanden kunt krijgen, moeten we eerst begrijpen wat de natuurlijke kleur van tanden bepaalt. De kleur van onze tanden wordt grotendeels beïnvloed door genetische factoren en de samenstelling van ons tandbeen en tandglazuur. Mensen met dikker tandglazuur hebben vaak wittere tanden, terwijl dunner glazuur kan leiden tot een gelere tint.

Tips voor witte tanden

Witte tanden kunnen in de loop der jaren verkleuren. Het hebben van gele tanden voelt niet bepaald fijn. Ze ontsieren jouw glimlach en gezichtsuitdrukking. De verkleuring van je tanden wordt veroorzaakt door een aantal factoren. We benoemen deze factoren en geven tips om weer mooie witte tanden te krijgen…

1. Goed poetsen

Goed poetsen is essentieel voor een gezond en wit gebit. Het spreekt voor zich, maar nog lang niet iedereen houdt zich hieraan.Het is niet alleen belangrijk hoe lang je poetst, maar ook de techniek die je gebruikt. Een elektrische tandenborstel kan helpen bij het verwijderen van tandplak en het polijsten van je tanden. Poets minstens twee keer per dag gedurende twee minuten en zorg ervoor dat je alle tandoppervlakken bereikt.

Bij een optimale gebitsreiniging neem je de tijd om iedere tand individueel te poetsen. Een ronde beweging van het tandvlees naar de tand is het meest ideaal. De elektrische tandenborstel maakt deze beweging automatisch en is daarom beter voor je tanden. 

Het is aan te raden om niet direct na de maaltijd te poetsen. De bacteriën in je mond produceren zuur, wat jouw tandglazuur aantast. Wacht dus liever een uurtje voordat je gaat poetsen. Zo blijft jouw tandglazuur behouden en krijg je sneller witte tanden.

2. Stop met roken

Roken is een van de grootste boosdoeners als het gaat om verkleurde tanden. De nicotine en andere chemicaliën in sigaretten kunnen gele en bruine vlekken op je tanden veroorzaken. Stoppen met roken zal niet alleen je algemene gezondheid verbeteren, maar ook je gebit witter maken.

3. Let op koffie en wijn!

Witte tanden worden geel van kleurstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden. Een aantal producten, waaronder koffie, thee en rode wijn bevatten tannine. Dit tast het tandglazuur aan en verkleurt het gebit.

Maar ook synthetische kleurstoffen kunnen jouw tanden verkleuren. Denk hierbij aan snoepgoed zoals M&M’s. Ook de vele suikers die zich in ons eten bevinden versnellen de verkleuring van wit naar geel. Ouderdom en medicijngebruik spelen ook een rol. In bepaalde medicijnen, zoals antibiotica, zitten ook synthetische kleurstoffen.

4. Bezoek tandarts en mondhygiënist regelmatig

Voor witte tanden adviseren wij om een keer per 6 maanden een bezoek aan de tandarts te brengen. Daarnaast is het verstandig om jouw gebit te laten reinigen door een mondhygiënist. Een mondhygiënist verwijdert tandplak en tandsteen van plekken waar je zelf moeilijk bij kunt komen.

5. Drink water na iedere maaltijd

We hebben het er net al over gehad. De bacteriën en zuren die vrijkomen in jouw mond bij tijdens het eten en drinken. Dit wordt ook wel een zuuraanval genoemd. Alles wat je consumeert tast jouw tanden aan. Leer jezelf daarom aan om naderhand altijd één of twee glazen water te drinken. Zo spoel je de achtergebleven zuurlaag en suikers gedeeltelijk weg.

6. Optisch wittere tanden

Make-up, kleding en jouw haarkleur bepalen ook hoe wit je tanden eruit zien. Je tanden kunnen er snel witter uitzien door hier rekening mee te houden. Zo accentueer je gele tanden door lippenstift te dragen met een gele of oranje ondertoon. Daarnaast lijken je tanden een stuk witter als je huid bruiner is. Dat herken je misschien wel als je op vakantie bent geweest? Hoe bruiner de huid, hoe witter de tanden. Natuurlijk kun je ook gaan voor een neptint door zelfbruiner te gebruiken.

Tot slot speelt jouw haarkleur ook een rol. Als je een donkere haarkleur hebt staat dit meer in contrast met je tanden. Hierdoor lijken je tanden witter dan bij blond haar.

7. Tanden bleken bij de tandarts

Ben je echt ten einde raad en lukt het je maar niet om witte tanden te krijgen? Je kunt je tanden laten bleken. Op televisie en in winkels kom je veel zelfbleekmaterialen tegen. Ga hier absoluut niet mee aan de slag. Dit tast jouw tandglazuur alleen maar aan en maakt de tanden vaak niet veel witter. Een tandarts werkt met professionele middelen waarbij het tandbeen wordt gebleekt.

Door deze tips in je dagelijkse routine op te nemen, kun je werken aan een stralend witte glimlach die je zelfvertrouwen een boost zal geven. Onthoud dat consistentie de sleutel is, en dat het enige tijd kan duren voordat je resultaten ziet. 

 

Ontdek hoe je een stralend witte glimlach kunt bereiken op onze whitening pagina