EXTRA DRUKTE
Houdt u er rekening mee dat pakketjes momenteel iets vertraagd zijn i.v.m. extreme drukte. Pakketjes kunnen mogelijk wat later bezorgd worden. Hartelijk bedankt voor uw geduld.

Hoe voorkomt u veelgemaakte fouten tijdens het tandenpoetsen?

17-08-2017
door Sophie de Wit

Tandenpoetsen. Misschien wel de meest essentiële dagelijkse bezigheid. Het is algemeen dat het zorgt voor een schoon en fris gebit. Deze handeling is een fluitje van een cent toch?

Dit is helaas niet het geval! Bijna iedereen gaat hier namelijk weleens de mist mee in. U valt daar waarschijnlijk ook onder! Nu vraagt u zichzelf waarschijnlijk af waar het überhaupt mis kan gaan bij zo’n ‘’simpele’’ handeling. Hoe zorgt u dat dit goed gaat? Dat ga ik u nu vertellen!

Wees alleen bezig met tandenpoetsen

Het is heel begrijpelijk dat normale dagelijkse klusjes kunnen vervelen. Daar valt tandenpoetsen ook onder. U betrapt zichzelf waarschijnlijk al snel op de volgende voorbeelden: 

  • Praten > proberen te praten met degene die ook in de badkamer staat, waardoor u al snel klinkt als een rochelend zeemonster.
  • Huishoudelijke klussen > de wasmachine uitzetten, leeghalen en daarna ook de was willen ophangen. En dit alles met een tandenborstel in de hand/mond!
  • Haasten > douchen en ondertussen ook uw tanden poetsen, alleen omdat u iets langer in bed wilde blijven liggen. Beide handelingen gaan zo heel onhandig en slordig. 

Ook al is het algemeen bekend dat vrouwen 2 dingen tegelijk kunnen en mannen maar 1 ding tegelijk. Als het gaat om tanden poetsen zouden beide geslachten zich maar met 1 dingen bezig moeten houden. Tandenpoetsen!

Zorg voor een complete mondverzorging

Tandenpoetsen is toch alleen letterlijk met een elektrische tandenborstel of handtandenborstel poetsen? En dit minimaal 2maal daags en 2 minuten per poetsbeurt? Dit is deels waar, maar het houdt daar niet bij op!

Door een gehele mondverzorging uit te voeren is de kans op een compleet gezonde mond. Ik kan me voorstellen dat u denkt: ‘’Waar moet ik dan precies rekening mee houden?’’. Alle gedeeltes in de mond waar bacteriën kunnen ophopen! Dit zijn:

  • Het gebit > reinigen met een elektrische tandenborstel, monddouche, flosdraad, tandenstokers of ragers.
  • De tong > reinigen met een elektrische tandenborstel of een tongschraper/tongreiniger.
  • Het tandvlees > reinigen met een elektrische tandenborstel.

Poets niet meteen na het eten of drinken

Er blijft vaak een vieze smaak in de mond hangen na het eten of drinken. Zeker door het eten en drinken van iets zuurs, zoals bijvoorbeeld sinaasappelsap, citroen, mandarijn of limoen. Dan is de neiging er al snel om meteen de tanden te gaan poetsen.

Dit is dus iets wat absoluut niet mag! Waarom? Zuur eten tast het tandglazuur aan! Als u de tanden namelijk meteen gaat poetsen, zal het glazuur ook mee gepoetst worden.

U kunt het beste 1 uur wachten met tandenpoetsen. Zo wordt het tandglazuur uit zichzelf gereinigd worden door het speeksel in de mond. Zo gaat het op een natuurlijke manier en zal het gebit niet aangetast worden. Wat ook een optie is, is het drinken van een glas water. Zo wordt het zuur als het ware weggespoeld. 

Poets lang genoeg

Tandenartsen raden het wereldwijd aan om een poetsbeurt minimaal 2 minuten te laten duren. Ook wordt het aangeraden om minimaal 2-maal daags te poetsen. Toch zijn er veel mensen die te kort poetsen. Dit kan bijvoorbeeld zijn omdat het als ‘’niet boeiend’’ ervaren wordt. Er zijn hier 3 oplossingen voor: 

  • Elektrische tandenborstel met Bluetooth functie > zo kunt u verbinding maken met bijvoorbeeld de Oral-B app. Op de Oral-B app zit een timer die bijhoudt hoe lang u moet poetsen.
  • Oral-B SmartGuide > een klokje die u kunt verbinden met de elektrische tandenborstel. Let op: alleen te verbinden met een aantal types tandenborstels, zie productomschrijving.
  • Oral-B SmartPhone telefoonhouder > een houder die u aan een spiegel of raam kunt bevestigen, zodat u de telefoon erin kunt plaatsen. Zo kunt u bijvoorbeeld de Oral-B app goed in gaten houden.

Door gebruik te maken van een van de bovenstaande oplossingen, zal tanden poetsen een stuk uitdagender worden!