EXTRA DRUKTE
Houdt u er rekening mee dat pakketjes momenteel iets vertraagd zijn i.v.m. extreme drukte. Pakketjes kunnen mogelijk wat later bezorgd worden. Hartelijk bedankt voor uw geduld.

Hoe kan je het beste tandenpoetsen?

27-10-2016
door Sophie de Wit

Soms wordt gedacht dat hard schrobben van de tanden de beste manier van tandverzorging is. Niets is echter minder waar! Door te hard te poetsen, beschadigt u uw tandvlees en glazuur. En juist het glazuur beschermt uw tanden tegen gaatjes. Eenmaal weggesleten, komt tandglazuur niet meer terug.

Welke poetstechniek gebruikt u om het beste tanden te poetsen?

Veel mensen hebben een verkeerde poetstechniek. Om uw gebit optimaal te reinigen, dient u de tijd te nemen om iedere tand te poetsen. Het meest gemakkelijke en gunstige effect krijgt u, wanneer u ronde bewegingen maakt en van het tandvlees naar de tand toe poetst. Elektrische tandenborstels maken automatisch deze bewegingen en vergemakkelijken hiermee het poetsen. Daarom raden tandartsen een elektrische tandenborstel aan.

Er zijn bovendien elektrische tandenborstels verkrijgbaar die u helpen te controleren dat alle vier de kwadranten van uw gebit even lang gepoetst worden en aangeven wanneer de poetskop aan vervanging toe is. De automatische bewegingen van de elektrische tandenborstels zorgen voor een perfecte plakverwijdering en geven u een tandvleesmassage waarmee het tandvlees gereinigd wordt en een goede doorbloeding behoudt.

Hoe lang moet u tandenpoetsen?

Een ander misverstand: hoe langer iemand zijn tanden poetst, hoe schoner zijn gebit wordt. Fout! Het gaat niet om het verlengen van de aangeraden poetstijd (twee minuten), maar om de poetstechniek. Het hele gebit dient gereinigd te worden; alle vlakken van iedere tand en kies én uw tandvlees. Wel is het zo dat het optimale effect van reinigen bereikt wordt, wanneer u in ieder geval minimaal twee minuten uw gebit poetst. Een poetsbeurt van een kleine minuut zou slechts de helft van de nieuw gevormde tandaanslag aanpakken. Twee minuten is daarom voldoende. En tweemaal per dag. Verder dient u onbereikbare plekken dagelijks te reinigen met tandenragers, -stokers of flosdraad.

De Oral-B Triumph 5000 Elektrische Tandenborstel is voorzien van een SmartGuide, en geeft exact aan hoe lang u het beste kunt tandenpoetsen.

Wanneer moet u tandenpoetsen?

Er wordt ook wel eens gezegd dat u direct na het eten uw tanden dient te poetsen. Dan zouden de bacteriën meteen verwijderd worden en uw gebit het minst te lijden hebben.

Mis! De mondbacteriën produceren zuur, waardoor uw tandglazuur zacht wordt. Dit wordt een zuuraanval genoemd. Poetst u op dat moment uw tanden, dan verwijdert u ongewild uw tandglazuur. Optimaal effect boekt u wanneer u ruim een uur na het eten uw tanden poetst; dan is de zuuraanval voorbij. Poets dus een uur na het ontbijt en na uw laatste maaltijd en –indien het mogelijk is- na de lunch twee minuten uw tanden. Een kleine investering van vier minuten per dag voor een optimaal gebit!