EXTRA DRUKTE
Houdt u er rekening mee dat pakketjes momenteel iets vertraagd zijn i.v.m. extreme drukte. Pakketjes kunnen mogelijk wat later bezorgd worden. Hartelijk bedankt voor uw geduld.

Mondhygiëne tijdens zwangerschap

06-02-2017
door Sophie de Wit

Een gezonde mond is vanzelfsprekend altijd goed! Leefstijladviezen als niet roken, gezond eten, oppassen met alcoholische dranken, koffie en geen zure dranken drinken kort na het poetsen dragen bij aan een gezonde mond. Een gezonde mond heeft direct invloed op de gezondheid van het lichaam, voornamelijk bij zwangere vrouwen. Zij zijn extra vatbaar voor tandvleesontstekingen. Waarom een goede mondhygiëne belangrijk is bij zwangere vrouwen lees je in dit artikel.

Hogere kans op ontsteking bij zwangerschap

Wanneer u uw mond niet gezond houdt is er, juist tijdens de zwangerschap, een grotere kans op vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis). Dit komt door de hormoonschommelingen die de kans vergroten dat er een ontsteking ontstaat en groeit. Het komt bij sommige vrouwen voor dat het tandvlees roder wordt en opgezwollen raakt, waardoor het bloedt tijdens het tandenpoetsen. Een verhoogd niveau van progesteron in uw lichaam tijdens de zwangerschap veroorzaakt deze overgevoelige reactie. Dit kan vervolgens tot een ontsteking leiden die specifiek bij de zwangerschap benoemd is tot ‘zwangerschapsgingivitis’ vanwege de grotere kans op tandvleesontstekingen.

Vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis) bij de moeder

Uit onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen met parodontitis (tandvleesontsteking waarbij ook het kaakbot is aangetast) twee- tot zevenmaal hogere kans hebben op vroeggeboorte. Ook de kans op een laag geboortegewicht is groter wanneer een vrouw leidt aan deze ontsteking. Zo zien tandartspraktijken het aantal gevallen met parodontitis veel voorbij komen. Tot ongeveer de 35e week heeft het behandelen van tandvleesontsteking nog een positief effect op het geboortegewicht en het tijdstip van de geboorte. De tandvleesontsteking kan de geboorte van uw kind beïnvloeden.

Tips om tandvleesontstekingen tijdens de zwangerschap te voorkomen

De primaire tips die bij iedereen gelden zijn redelijk vanzelfsprekend. Namelijk; poets tweemaal daags twee minuten met een fluoridetandpasta. Reinig regelmatig (vooral voor het slapen gaan) de ruimte tussen uw tanden, wat eenvoudig te bereiken is met onder andere tandenstokers en flosdraad. Poets elektrisch, want een elektrische tandenborstel bereikt veel meer plekken en heeft de juiste poetsbeweging. Het beperken van het aantal eet- en drinkmomenten kan ook een verschil maken. Beperk dit tot ongeveer zeven maal per dag. En drink een glas water na elke maaltijd om etensresten uit uw mond te spoelen. Het is tevens aan te raden om eens per halfjaar op controle te gaan bij uw tandarts, mochten er problemen zijn dan kan uw tandarts u adviseren of behandelen.

Let goed op de gezondheid van uw mond

Het is dus zaak uw mond goed te onderhouden en in de gaten te houden. Poets iedere dag, let op wat u eet/drinkt en ga regelmatig langs de tandarts. Maar zeker bij zwangere vrouwen is het verstandig extra zorg te bieden aan de gezondheid van het gebit. Want een zwangere vrouw ervaart niet in haar eentje de gevolgen van een slechte mondhygiëne.