Tandenborstel.com gebruikt cookies (en daarmee vergelijkbare technieken) om het bezoek en winkelen bij nog makkelijker en persoonlijker te maken. Met deze cookies kunnen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen en buiten onze website volgen en verzamelen. Hiermee kunnen wij en derde partijen advertenties aanpassen aan jouw interesses. Door gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Wanneer moet je tandenborstel opzetborstels vervangen?

27-10-2016
door Sophie de Wit

Ons advies luidt “vervang je opzetborstel elke 10 á 12 weken”

Na verloop van tijd verliezen de tandenborstelharen die op de opzetborstel zitten hun sterkte, of beter gezegd hun stugheid. Dit heeft mede effect op het niet meer bereiken van de tandenborstelharen op moeilijk bereikbare plaatsen.

Wat ook een belangrijke rol speelt om de opzetborstel elke 10 á 12 weken te vervangen is het verspreiden van bacteriën. Heel veel mensen verspreiden via hun opzetborstel miljoenen bacteriën. Men denkt het gebit goed te hebben gereinigd, maar wat blijkt: de opzetborstel is vaak smeriger dan men denkt. Dat een te lang gebruikte opzetborstel veel bacteriën ophoopt wordt vaak zwaar onderschat.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat opzetborstels die langer dan 10 á 12 weken in gebruik zijn een broedplaats blijken te zijn voor bacteriën. Na drie maanden bevat een opzetborstel ongeveer gemiddeld 7 miljoen bacteriën. Hoe langer de opzetborstel in gebruik is hoe hoger het aantal bacteriën.

Wat ook blijkt uit het onderzoek van TNO is dat 45 procent van de mensen langer dan drie maanden poetst met dezelfde opzetborstel, er zijn zelfs mensen die langer dan een jaar met een opzetborstel doen. Het is, volgens TNO, slecht gesteld met de hygiëne van opzetborstels.

Het gros van de mensen geven geen gehoor aan het  advies van hun tandarts of mondhygiënist om elke 10 á 12 weken hun opzetborstel te vervangen en wachten liever tot de opzetborstel van ellende uit elkaar valt.

Mensen, neem van mij aan dat het echt geen overbodige luxe is om van opzetborstel te wisselen. Doe het alleen maar uit oogpunt van uw gezondheid. Als dit er toe bij kan dragen om minder kans te hebben op het krijgen van een  bacteriële infectie.

Daarom luidt ons advies: vervang elke 10 á 12 weken je opzetborstel.

Kies hier uw merk opzetborstel: Oral-B opzetborstels  -  Philips opzetborstels