EXTRA DRUKTE
Houdt u er rekening mee dat pakketjes momenteel iets vertraagd zijn i.v.m. extreme drukte. Pakketjes kunnen mogelijk wat later bezorgd worden. Hartelijk bedankt voor uw geduld.

Wat is de beste poetsroutine voor een gezond gebit? | door Tandarts Nelis

22-07-2019
door Sophie de Wit

Het is logisch dat je twee keer per dag je tanden poetst om een mooi gebit te behouden en een frisse smaak in je mond te krijgen. Het is belangrijk om tandplak te verwijderen en bacteriën te bestrijden die mondziektes veroorzaken. Waarschijnlijk heb je een vaste poetsroutine. Deze kan je van vroeger uit zijn aangeleerd door je ouders, maar het kan ook zijn dat de tandarts op latere leeftijd heeft laten zien hoe je het beste kan poetsen. Om de mondgezondheid optimaal te houden zijn er een aantal dingen die je moet weten.

Twee keer twee minuten = vier minuten

Het is voor de meesten geen moeilijke rekensom. Tweemaal daags twee minuten poetsen komt neer op vier minuten per dag. We horen vaak dat mensen tijdens hun poetsroutine van alles aan het doen zijn. Even het aanrecht opruimen, naar het toilet, kijken bij de wasmachine en noem maar op. Hierdoor zijn we niet aandachtig bezig met ons gebit en worden vaak plekken op het gebit overgeslagen. Met maar liefst 1.440 minuten in een dag zijn die vier minuten slechts een minuscule dagbesteding, besteed ze dan ook aandachtig.

Vaste volgorde

Om je een handje te helpen bij het aandacht besteden aan jouw poetsroutine raden we aan om een vaste volgorde te hanteren. Kies bijvoorbeeld voor eerst de onderkaak en werk dan langzaam van links naar rechts. Poets de buitenkant, bovenkant en binnenkant voordat je naar het midden gaat. Vergeet hier ook de achterkant van je voortanden niet om vervolgens naar de bovenkaak te gaan. Wanneer je de vaste volgorde hebt doorlopen is er nog tijd om wat extra aandacht te besteden aan de kauwvlakken en randjes waar snel vlekken ontstaan.

De poetsbeweging

We zien dat vooral kinderen vaak grote lange bewegingen maken, dit is echter niet de beste manier op tandplak te verwijderen. Bij de poetsroutine is het vooral belangrijk te denken aan de overgang van het tandvlees naar de tand. Dit is de plek waar tandplak het hardnekkigst is en deze verwijder je door korte zachte bewegingen te maken met de tandenborstel. Tandarts Nelis weet dat grote harde bewegingen vaak een gewenning zijn, hij raadt daarom aan om over te stappen op een elektrische tandenborstel wanneer je het lastig vindt om dit aan te passen. De tandenborstel, en voornamelijk de roterende, maakt de poetsbeweging namelijk voor jou.

Het poetsmoment

Het belangrijkste moment om te poetsen is voor het slapen gaan. Tijdens het slapen wordt er namelijk minder speeksel aangemaakt, een van de belangrijkste factoren voor een natuurlijke balans in de mond. Geef daarom bacteriën niet 7 a 8 uur lang vrij spel en poets voor het slapen je tanden.  

Met deze tips verbeter jij jouw poetsroutine. Vergeet niet om je tandenborstel tijdig te vervangen. Wanneer de haartjes iets naar buiten staan is het tijd voor een nieuwe, aldus Tandarts Nelis.