VERTRAGING PAKKETDIENST
Houdt u er rekening mee dat pakketjes bij de pakketdiensten momenteel vertraagd zijn i.v.m. extreme drukte op de depots. Pakketjes kunnen mogelijk wat later bezorgd worden. Hartelijk bedankt voor uw geduld.

Hoge bloeddruk symptomen

04-04-2019
door Sophie de Wit

Wanneer we over bloeddruk spreken, gaat het over de kracht waarmee uw hart het bloed door de bloedvaten pompt. Een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd, kom veelvuldig voor. Symptomen en klachten worden vaak niet opgemerkt. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties, want een verhoogde bloeddruk kan leiden tot hart- en vaatziektes.

Wat houdt een hoge bloeddruk in?

Ruim 10% van de Nederlanders heeft last van een te hoge bloeddruk. Het is verstandig om uw bloeddruk regelmatig op te meten met behulp van een professionele bloeddrukmeter. Wanneer u gedurende langere periodes een hoge bloeddruk heeft kan dit zeer schadelijk zijn voor uw slagaders. Dit betekent dat de elasticiteit uit de slagaders verdwijnt en de bloeddruk permanent te hoog zal zijn. Naast hoge bloeddruk kan het ook voorkomen dat u een lage bloeddruk heeft. Dit is echter niet schadelijk voor uw gezondheid.

Wanneer we spreken over de bloeddruk onderscheiden we de onderdruk en de bovendruk. Het hart trekt samen om het bloed door de bloedvaten te pompen. Dit samentrekken veroorzaakt een toenemende druk op de bloedvaten; dit noemt met de bovendruk. De rustpauze die het hart maakt tussen twee hartslagen noemen we de onderdruk. Als gesproken wordt van een hoge bloeddruk kan dit zowel over de boven, als over de onderdruk gaan. Wat zijn eigenlijk de symptomen van een hoge bloeddruk?

Symptomen, klachten en kenmerken van een hoge bloeddruk

Mensen die een hoge bloeddruk hebben zullen dit waarschijnlijk niet opmerken. Symptomen komen nauwelijks voor, waardoor een hoge bloeddruk alleen vastgesteld kan worden met behulp van een bloeddrukmeter. Een enkeling krijgt toch te maken met bepaalde symptomen:

 • Hoofdpijn
 • Suizende oren
 • Hartkloppingen
 • Vlekjes voor de ogen
 • Spierzwakte en krampen
 • Kortademigheid
 • Neusbloedingen

Ook al heeft u geen last van enige symptomen? Het is toch belangrijk uw bloeddruk regelmatig te controleren. Dit kunt u zelf doen met een professionele bloeddrukmeter. Natuurlijk kan het ook voorkomen dat uw hoge bloeddruk per toeval wordt ontdekt door de huisarts. In dit geval is het ook aan te raden thuis uw bloeddruk regelmatig te meten.

Hoe wordt een hoge bloeddruk veroorzaakt?

Naast de boven- en onderdruk, kunnen we ook twee soorten hoge bloeddruk onderscheiden. In het eerste geval spreken we van essentiële hypertensie. Bij deze vorm is er geen oorzaak bekend omtrent de herkomst van de hoge bloeddruk. Dit geldt voor ongeveer 95% van de mensen. Hoewel er geen directe aanleiding is voor de hoge bloeddruk, zijn er wel risicofactoren aan te wijzen.

Onvermijdbare risicofactoren spreken voor zich: dit zijn de niet-controleerbare factoren. Dit zijn erfelijke factoren en bijvoorbeeld de leeftijd. Naar mate u ouder wordt, neemt de kans op een hoge bloeddruk toe. Ook het geslacht kan bepalend zijn. Bij vrouwen komt een hoge bloeddruk namelijk vaker voor dan bij mannen.

Naast onvermijdbare risicofactoren zijn er ook vermijdbare risicofactoren. Hierbij kunt u denken aan:

 • Het gebruik van te veel zout
 • Overgewicht
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Roken
 • Stress
 • Te weinig beweging
 • Drop
 • Zoethout

De andere vorm van een hoge bloeddruk noemen we secundaire hypertensie. Dit type heeft u niet zelf in de hand. Een ziekte of lichamelijke afwijking is vaak de boosdoener voor een hoge bloeddruk. Secundaire hypertensie komt vaak voor in combinatie met:

 • Nierziekten
 • Hormoonstoornissen
 • Aangeboren hartafwijkingen

Heeft u last van een hoge bloeddruk? Dan is het aan te raden uw bloeddruk in de gaten te houden. U kunt uw bloeddruk meten met behulp van een bloeddrukmeter. Dit kunt u eenvoudig zelf doen.

Wat doet een hoge bloeddruk met uw lichaam?


Voor het lichaam kan een langdurig hoge bloeddruk zeer gevaarlijk zijn. Ongemerkt tast deze aandoening uw belangrijkste organen aan. Er staat een constante spanning op uw aderen en organen, waar ze helemaal niet tegen kunnen. Dit zorgt er op ten duur voor dat de wanden en bloedvaten beschadigen, wat aderverkalking of atherosclerose wordt genoemd.

Het transporteren van bloed door uw lichaam kost steeds meer moeite. Uw hart zal steeds meer moeite moeten doen om het bloed rond te pompen en jaagt de bloeddruk weer op. Zo beschadigen uw aderen meer en meer. Maar wat zijn hier de concrete gevolgen van?

Het hart zal op termijn meer moeite krijgen met functioneren. Dit kan leiden tot een hartinfarct of beroerte. Daarnaast heeft u ook een verhoogde kans op nierziekten en netvliesbeschadiging. Een hoge bloeddruk noemt men niet voor niets een sluipmoordenaar. Weet u eigenlijk wel hoe hoog uw bloeddruk is? Start direct met het meten van uw bloeddruk.

Is uw bloeddruk te hoog?


Een hoge bloeddruk valt zelden op te merken aan de hand van symptomen. We spreken officieel van een verhoogde bloeddruk als de bloeddruk verhoogd is tijdens meerdere metingen, op verschillende tijdstippen van de dag. Dit kan betekenen dat zowel de boven- als onderdruk verhoogd is. U kunt uw bloeddruk zelf controleren. Het grote voordeel hiervan is dat u minder gestrest bent tijdens het meetmoment. Veel mensen krijgen namelijk een hoge bloeddruk van de omgeving: de dokter, sfeer en stress.

Kiest u ervoor uw bloeddruk zelf te meten, kies dan voor een goede volautomatische meter. Deze meters zijn al verkrijgbaar vanaf ___ euro. U doet er verstandig aan te kiezen voor een A-merk bloeddrukmeter met een hoge kwaliteit. U start de meting door op een knop te drukken, waarna de meter uw polsslag, boven – en onderdruk opmeet. Maar wanneer is uw bloeddruk officieel te hoog?

We spreken van een te hoge bloeddruk als de bovendruk (systolische bloeddruk) minimaal 140 mm Hg, of de onderdruk (diastolische bloeddruk) minimaal 90 mm Hg meet. Natuurlijk maken we onderscheid in leeftijd en leefomstandigheden (zoals zwangerschap, diabetes en hartziekten). Doorgaans kunt u uitgaan van de volgende waarden:

Categorie Bovendruk/systolische bloeddruk Onderdruk/diastolische bloeddruk
Optimale bloeddruk Lager dan 120 Lager dan 80
Normale bloeddruk 120-129 80-84
Hoog-normale bloeddruk 130-139 85-89
Milde hypertensie 140-159 90-99
Matige hypertensie 160-179 100-109
Ernstige hypertensie Hoger dan 180 Hoger dan 110

Veel mensen zijn zich niet bewust van de gevaren die een hoge bloeddruk met zich meebrengt. Ongemerkt kunt u al jaren rondlopen met een hoge bloeddruk. U kunt zelf actie ondernemen door uw bloeddruk regelmatig te meten. Met een nauwkeurige volautomatische bloeddrukmeter weet u binnen zes metingen of u ook last heeft van een hoge bloeddruk.

Pas uw levensstijl aan en voorkom een hoge bloeddruk!


Uw levensstijl is bepalend wanneer u een hoge bloeddruk heeft. Ook zonder symptomen is het verstandig uzelf een gezonde levensstijl aan te meten. Leeft u gezond en houdt u rekening met uw bloeddruk? U kunt een aantal dingen doen om een hoge bloeddruk te beperken. Mensen die last hebben van een hoge bloeddruk wordt sterk aangeraden te stoppen met roken. Dit vermindert de bloeddruk aanzienlijk. Ook is het goed voor uw algemene gezondheid.

Drinkt u vaak alcoholische dranken? Ook dit draagt bij aan een hoge bloeddruk. Het is beter om zo min mogelijk alcohol te nuttigen. Voor mannen gaat dit om maximaal twee glazen per dag, voor vrouwen maximaal één glas per dag. Naast alcohol is het eten van veel zout ook een afrader. U kunt hier rekening meer houden door niet meer dan 2,5 gram zout per dag te gebruiken.

Tot slot zijn bewegen en gewichtsbeheersing zeer belangrijk wanneer u een hoge bloeddruk heeft. Kampt u met overgewicht? U doet er verstandig aan om minimaal vijf kilo af te vallen. Bij een gewichtsverlies van vijf kilo of meer neemt de bloeddruk af. Zorg dat uw BMI gezond is en u ruim voldoende beweegt. Regelmatig sporten en een goede nachtrust komen uw bloeddruk ten goede.